Motorische ontwikkeling bij kinderen van 0-2 jaar:
In de eerste twee levensjaren maken kinderen een opmerkelijke reis door hun motorische ontwikkeling. Deze periode wordt gekenmerkt door snelle groei en mijlpalen in de motoriek die van cruciaal belang zijn voor verdere ontwikkeling. Bij Fysiotherapie Roerdomplaan begrijpen we het belang van een gezonde motorische ontwikkeling en bieden we gespecialiseerde zorg om kinderen te ondersteunen bij het bereiken van hun motorische mijlpalen
0-6 maanden: In de eerste zes maanden van het leven van een kind ontwikkelen baby’s de basis van hun motoriek. Dit omvat het vermogen om hun hoofdje op te tillen tijdens buiklig, het ontdekken van de handen en voeten, en het beginnen met rollen van buik naar rug en omgekeerd. Tegen de leeftijd van zes maanden zijn de meeste baby’s in staat om rechtop te zitten met ondersteuning.
6-12 maanden: Tijdens deze periode worden baby’s steeds actiever. Ze leren zitten zonder ondersteuning, kruipen en mogelijk zelfs staan met hulp. Grijpbewegingen worden verfijnd en ze beginnen objecten vast te pakken en ermee te experimenteren. Sommige baby’s kunnen zelf beginnen met stappen aan de hand van een volwassene.
12-24 maanden: In het tweede levensjaar gaan kinderen grote stappen zetten in hun motorische ontwikkeling. Ze leren zelfstandig lopen, rennen, springen en traplopen. De fijne motoriek verbetert, waardoor ze objecten kunnen stapelen, tekenen en zelf eenvoudige puzzels maken.
Veelvoorkomende motorische problemen bij kinderen van 0-2 jaar zijn:
- Vertraagde motorische mijlpalen: Sommige kinderen kunnen moeite hebben om gebruikelijke motorische mijlpalen te bereiken binnen de verwachte leeftijdsnormen. Denk aan moeite met rollen, zitten, kruipen of lopen.
- Tonusproblemen: Kinderen kunnen problemen ervaren met spierspanning, variërend van hypotonie (lage spierspanning) tot hypertonie (hoge spierspanning). Deze tonusproblemen kunnen van invloed zijn op de algehele motorische functie en de motorische mijlpalen van het kind beïnvloeden
De kinderfysiotherapeut kan de motorische vaardigheden van het kind beoordelen om vast te stellen op welke gebieden het kind achterblijft. Dit omvat het evalueren van de grove en fijne motorische vaardigheden. Op basis van de evaluatie kan de therapeut een op maat gemaakt behandelplan opstellen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van het kind. Dit plan kan oefeningen omvatten die zijn ontworpen om de zwakke punten van het kind te versterken en de motorische ontwikkeling te bevorderen. Naast behandeling kunnen kinderfysiotherapeuten ook een preventieve rol spelen door ouders te informeren over de motorische ontwikkeling en hoe problemen vroegtijdig kunnen worden gesignaleerd en aangepakt.