Vergoedingen & Verzekering Fysiotherapie

Beste lezer,

Hierbij ontvang je belangrijke informatie rondom vergoedingen en verzekeren voor fysiotherapie. Als u nog vragen heeft, stel ze dan gerust. Wij helpen u graag!

Team Para-plus
1. HOEVEEL FYSIOTHERAPIE HEB JE NODIG?
Dat is de belangrijkste vraag. Bepaal hoe groot de kans is dat je het komende jaar fysiotherapie nodig hebt en zo ja, hoeveel behandelingen dan? Hoeveel zorg had je het afgelopen jaar nodig? 

2. CHECK HET AANTAL BEHANDELINGEN
Controleer op tijd of het aantal behandelingen dat wordt vergoed, overeenkomt met wat je nodig denkt te hebben. Een overzicht van de aanbevolen polissen vind je verderop in deze nieuwsbrief. 

3. LET OP DE KLEINE LETTERTJES
Sommige zorgverzekeraars beloven dat ze veel behandelingen vergoeden, maar vereisen wel dat je vanaf een bepaald aantal behandelingen een machtiging aanvraagt bij de zorgverzekeraar. Bestudeer de kleine lettertjes dus goed voordat je overstapt. 

4. NIET VERZEKEREN VOOR FYSIOTHERAPIE? SOMS EEN SLIMME KEUZE!
Je bent niet verplicht om je aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie. Gemiddeld betaal je hiervoor al snel 180,- per jaar. Dat zijn per jaar al 4 behandelingen fysiotherapie. Dus: twee jaar geen aanvullende polis afsluiten, kan een aantrekkelijke optie zijn. 

Een ander voordeel is dat de fysiotherapeut minder administratietijd kwijt is. Tijd die hij/zij in de behandeling kan stoppen. Ons advies is wel om jaarlijks een bedrag te reserveren. Uiteindelijk gaat het erom wat je zelf kan en wil missen. 

GECONTRACTEERDE ZORGVERZEKERAARS

In onderstaand overzicht zie je welke labels bij welke zorgverzekeraar horen. In 2023 hebben wij voor fysiotherapie met veel zorgverzekeraars een contract, behalve met Zorg en Zekerheid, ONVZ, ENO, ASR, EUCARE (Caresq) met hun onderliggende labels en CZ Just (met overige CZ labels). 
In 2023 hebben wij voor de ergotherapie en voor de huid-/oedeemtherapie met alle zorgverzekeraars een contract.

Geen contract met jouw zorgverzekeraar? Je kunt nog steeds bij ons terecht voor de beste zorg! Je krijgt van ons een rekening die je zorgverzekeraar deels vergoedt. 

LET OP: Wij overwegen om in 2024 niet langer een contract af te sluiten met Menzis. Wij informeren je hier nu al over, zodat je alvast kunt kijken naar alternatieven die bij je passen. Eigen risico en fysiotherapie
In ruim 80% van alle gevallen wordt fysiotherapie vanuit je aanvullende pakket vergoed. Er geldt dan nooit een eigen risico. Bij fysiotherapie uit de basisverzekering betaal je wel eerst het eigen risico. Of fysiotherapie wel of niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt, is nogal complex. Uiteraard kun je altijd je fysiotherapeut om advies vragen.

Verwijzing van arts niet nodig
Een verwijzing van een arts of specialist is niet nodig. Je kunt direct naar de fysiotherapeut! Voor behandelingen die noodzakelijkerwijs aan huis moeten plaatsvinden of behandelingen die onder chronische indicaties vallen is veelal wel een verwijzing nodig.

Aanvullende vragen?
Als je vragen hebt over je persoonlijke situatie, vraag dan gerust je fysiotherapeut. Wij helpen je graag!


-